KfW interesuju HE na Morači

Bez autora
Apr 29 2010

Njemačka banka za razvoj (KfW) mogla bi na dugi rok da učestvuje u realizaciji projekta hidroelektrana na Morači. Još se razmatra način na koji bi ta podrška mogla da bude realizovana, ali u svakom slučaju interesovanje KfW-a postoji. Između dvije zemlje postoji veliki broj otvorenih mogućnosti za dalju saradnju, najprije u oblasti energetike, energetske efikasnosti i solarne energije. KfW je jedan od najvažnijih partnera i donatora crnogorske Vlade uz čiju podršku je realizovan veliki broj značajnih projekata u oblasti komunalne i druge infrastrukture, tretmana otpadnih voda, turizma, i energetskog sektora. Podrška KfW-a na poboljšanju likvidnosti bankarskog sektora i malog i srednjeg biznisa bila je važan aspekt Vladinog paketa mjera za prevazilaženje posljedica krize...

KfW interesuju HE na MoračiNjemačka banka za razvoj (KfW) mogla bi na dugi rok da učestvuje u realizaciji projekta hidroelektrana na Morači, saopštio je njen potpredsjednik Ronald Siler.

„Još razmatramo način na koji bi ta podrška mogla da bude realizovana, ali u svakom slučaju interesovanje KfW-a postoji", rekao je Siler na sastanku sa vicepremijerom i ministrom finansija Igorom Lukšićem.

Siler je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija, kazao da između dvije zemlje postoji veliki broj otvorenih mogućnosti za dalju saradnju, najprije u oblasti energetike, energetske efikasnosti i solarne energije.

Lukšič je ocijenio da je KfW jedan od najvažnijih partnera i donatora crnogorske Vlade uz čiju podršku je realizovan veliki broj značajnih projekata u oblasti komunalne i druge infrastrukture, tretmana otpadnih voda, turizma, i energetskog sektora.

„Podrška KfW-a na poboljšanju likvidnosti bankarskog sektora i malog i srednjeg biznisa bila je važan aspekt Vladinog paketa mjera za prevazilaženje posljedica krize. Nadam se da će banke preostali iznos od 10 miliona eura plasirati u što skorijem roku malim i srednjim preduzećima", naveo je Lukšić.

On je dodao da je jačanje kreditne aktivnosti i veća veza između banaka i privreda ključ daljeg razvoja i oporavka crnogorske ekonomije i da je u tom smislu Vlada preduzela sve neophodne mjere.

Lukšić je Silera upoznao sa aktuelnim aktivnostima Vlade na smanjenju javne potrošnje, kao i aktivnostima vezanim za donošenje seta zakona u finansijskom sistemu, početak rada Investiciono razvojnog fonda (IRF) i restrukturiranja velikih kompanija. „Očekujemo da IRF kao novi instrument Vladine politike doprinese poboljšanju likvidnosti privrede, kao i jačanju kreditne aktivnosti. U tom smislu, Fond je važan instrument pokretanja ovih važnih segmenata ekonomije", kazao je Lukšić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik